Pagini

marți, 21 iunie 2011

Standard sau full option?

Deci te-ai hotarat sa porti aparatul dentar. Foarte bine, felicitari pentru decizie. Daca nu te-ai hotarat inca, poate ca dupa ce vei citi despre modelele de aparate dentare disponibile, te vei razgandi. Ofera nu este atat de varianta ca in cazul masinilor de exemplu, dar poti alege intre cateva clase de modele.


Clasa de baza – brackets metalici. Ca un fel de Logan al aparatelor dentare. Este ieftin, robust, isi face treaba pentru care l-ai cumparat, poti sa te bizui pe el ca nu ti se vor sparge brackets-ii, dar sa nu visezi ca face magii pe perioada in care il porti. Pretul este direct proportional cu design-ul, asa ca aspectul putin neslefuit compenseaza cu o mare economie in portofel comparativ cu celelalte modele.


Clasa de mijloc – brackets albi, ceramici. Eu l-as compara cu un Peugeot 207. Discret, cu un design elegant, cu siguranta va face valuri comparativ cu colegul lui mai solid – brackets-ul metalic. Desi castiga mult la aspect fizic, are un mare dezavantaj, fragilitatea. Exista posibilitatea sa se sparga brackets-ii si sa fie nevoie sa ii inlocuiesti. Cu siguranta nu e placut sa ti se intample asa ceva in vacanta, la sute de kilometri de cabientul medicului ortodont. E ca si cand nu ai avea roata de rezerva. Mergi pe riscul tau. Cuoarea alba, stralucitoare, face modelul destul de greu de intretinut, pentru ca petele de cafea, ceai sau vin rosu vor lasa urme vizibile. Asa ca probabil va fi nevoie sa faci vizite mai dese la dentist pentru detartaje, pentru ca nu degeaba se spune ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Incontestabil modelul te va propulsa de la Robocop la Zana maseluta, si cu siguranta rezolva in mare parte grijile legate de aspectul fizic.


Clasa premium – brackets-ii din safir, un fel de BMW Z4 al aparatelor dentare. Cu siguranta cel mai elegant si mai discret din toate modele, iti va oferi confort psihic legat de aspectul estetic. Brackets-ii sunt transparenti, nu absorb coloranti si nu isi schimba culoarea. Fiind realizati din safir, au delicatetea unei bijuterii, si cu siguranta nu trebuie sa iti faci griji in privinta duritatii, deoarece sunt confectionati dintr-un material foarte rezistent. Pretul nu mai conteaza, pentru ca déjà vorbim de varianta cea mai estetica de aparat ortodontic. Din pacate sarmulitele sunt tot din metal, iar gumele din plastic care leaga brackets-ii, sunt dintr-un material transparent care in timp isi schimba culoarea. Bineinteles ca acestea se schimba la fiecare vizita la ortodont, si depinde de tine cat de des mergi sa le schimbi.

Aparatul lingual – Maybach-ul aparatelor dentare - stii ca exista dar nu le vezi pe strada, decat daca exista vreun milionar excentric care tine neaparat sa-si arate investitia. Asta pentru ca brackets-ii sunt fixati in spatele dintilor. In consecinta, nimeni nu va sti ca porti aparat dentar, decat tu si dentistul tau. Au aceeasi functionalitate si aceeasi durata de tratament ca si cele ortodontice, dar nu vei avea nici un stres legat de aspectul estetic. Pretul….ei bine, nu degeaba am comparat acest model cu un Maybach.
Oricum, indiferent de clasa de model aleasa, igiena este elementara, iar fara vizite periodice la dentist pentru detartraje, igienizare si airflow, cam toata investitia e degeaba. E ca si cum ti-ai vopsi parul blond, dupa care ai umbla cu radacinile nevopsite.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu